The Zone (La Zona) – 2007

The Zone (La Zona) er ikke en skrekkfilm, men inneholder en del elementer som en del skrekkfantaster kan like, spesielt de som liker samfunnskritiske skrekk og sci fi.

Dette er nesten sci fi…satt til en meget nær framtid, sånn cirka i morgen.

Alt for tryggheten

Filmen er en direkte kommentar til utviklingen med inngjerdede nabolag og iveren om å holde alle uønskede elementer unna. Kjente sci-fi tema, dette. Det handler også om hvor langt folk er villig til å gå for å føle seg trygg, hvor mye de er villig til å oppgi av frihet, hvor mye overvåkning de vil ha, og hvordan de vil ordne opp i justisen på egen hånd.

La Zona er altså tilnavnet på et nabolag som de har bygget enorme murer rundt, med piggtråd og kameraovervåkning overalt, og en egen vakttjeneste. Dette kunne like gjerne vært en dystopisk sci-fi, bare at det foregår i dag.

Bilderesultat for la zona movie pics

Like utenfor murene bor de lutfattige.

Opptakt

Filmen starter med en fryktelig storm, slik at noe av sikkerhetssystemet brister. For kan slike systemer noensinne bli hundre prosent sikre? Noen fattige ungdommer finner ut at de kan benytte anledningen til å komme seg over muren, og stjele litt av rikdommen på innsiden. Dette går fryktelig galt, og det ender i dødsfall (dette er tidlig i filmen, så det teller ikke som spoiler. Det er dessuten en viktig del av plotet).

Bilderesultat for the zone 2007 pics

Resten av filmen handler om hvordan det isolerte samfunnet håndterer saken. De har nemlig fått spesielle privilegier, som å holde seg med en egen vaktstyrke som har en slags politimyndighet.  Men disse privilegiene bortfaller ved drap. Så beboerrådet finner ut at de skal holde saken hemmelig og finne ut av det selv.

Frihet og overvåkning

Her blir det en spennende historie når beboerne jobber med sitt, samtidig som en politietterforsker begynner å mistenke noe. I tillegg driver en ubuden gjest og gjemmer seg i utopia. De klarer å fortelle en spennende historie, samtidig som de tematiserer dette med overvåkning, å oppgi frihet for trygghet, konformitet, og private vaktstyrker og borgervern.

Bilderesultat for la zona movie pics

Filmen er godt laget. Innledningen er fantastisk bygd opp, de etablerer plotet tidlig. Gjennom hele filmen holder de seg strengt til tema, og faller ikke for fristelsen til å klemme inn en masse enkle underplot. Alt som skjer, har med de nevnte temaene å gjøre.

Relatert bilde

Bildene er vakre og nifse, mye mørke og skygger. Og lydsporet er helt nydelig, det underbygger spenningen på en utmerket måte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s