Train to Busan (2016)

Denne Sør-Koreanske zombiegreia er absolutt å anbefale. Det er riktignok mer en katastrofefilm enn zombiefilm, men det funker uansett.

Dette var åpningsfilmen på Ramaskrik 2016, og an klar publikumsvinner.

Opptakt

Hovedpersonen er en arbeidsom og kjip kar i hvit skjorte som lever av å selge aksjer som andre taper på. Jobben hans er så viktig at på datterens bursdag kommer han ikke hjem før rett før leggetid, til en meget bebreidende datter. Han prøver å rette på det ved å kjøpe en kjempefin Wii-spillkonsoll til henne, men oppdager at hun allerede han en fra forrige gang han hadde dårlig samvittighet. Hun vil mye heller ta tog til Busan, hvor hennes mor bor (som er fraseparert fra far). Så han finner ut at han kan ta fri fram til lunsj for å være med henne på toget.

Bilderesultat for train to busan pics

På toget går ting til helvete.

Hintene starter subtilt. Vi har allerede fått en advarsel om noe biomasse-bla-bla, så vi er forberedt. I det toget kjører ser dessuten datteren noe dramatisk som foregår på perrongen. Far ser ingenting, han prater i telefonen til han sovner.

Bilderesultat for train to busan pics

Far-datter-forholdet bygges effektivt opp, uten for mye ståhei. Lenger ut i filmen kommer det også en diskusjon om farsrollen i sør-asiatiske samfunn, og her aner jeg at filmen er noe progressiv, men også tilgivende overfor de hardt arbeidende fedre.

Men tilbake til action: En infisert person har kommet seg på toget. Så mens passasjerene ser på direkteoverførte nyheter som noe som virker som store opptøyer i byene, begynner smitten å spre seg også på toget.

Katastrofefilm

Filmen forholder seg ikke til noen zombiemyte. Dette er mer en katastrofefilm, hvor en zombie-epidemi er katastrofen. I togsettet er det folk fra ulike samfunnslag og aldersgrupper som må gå sammen for å løse oppgaven. Og de må hele tiden vurdere om det lønner seg å være egoistisk eller om det lønner seg å samarbeide. Filmen inneholder noen klare utsagn om hva som er god dygd.
Bilderesultat for train to busan pics

Zombiene er kjappe (ikke min favoritt), men ikke så sterke. Det åpner for en del meget spennende sekvenser med slossing og jaging. Passasjerene lærer seg også hvordan de kan manipulere sansene til zombiene – f. eks. at de ikke ser så godt i mørket (tunnel) og at de kan manipuleres ved bruk av lyd. Dette åpner for noen intenst spennende scener.

Moralsk dygd

Hovedpersonen er vant til å tenke mest på seg selv, mens datteren er mer opptatt av å ha omtanke for andre. Han må lære seg verdien i å tenke på andre, mens hun må lære seg at å tenke på seg selv iblant kan være essensielt for å overleve.

Bilderesultat for train to busan pics

Å ha en slik film inne i et langt tog fungerer utmerket. Passasjerene i toget er isolert fra samfunnet, så de vet bare bruddstykker av hva som foregår på en større plan. De får også bare sporadisk kontakt med verden utenfor, og kan ikke stole på hjelp.

Train to Busan har gode effekter, både blodeffektene og dataeffektene. CGI som ikke ser ut som CGI. Vi er jo mest inne i toget, men også oversiktsbildene over byen i krise, og områder tømt for folk, er flotte.

Bilderesultat for train to busan pics

Train to Busan er nydelig filmet, uten å briefe med det. Det er krystallklare farger og presise utsnitt. Både på nært hold og langt hold. Og det er mange scener der noe viktig skjer på nært hold, mens vi også får med oss hva som foregår i bakgrunnen. Slik holdes spenningen hele tiden oppe, og de klarer å fortelle mye på en gang, uten å virke masete.

Bilderesultat for train to busan pics Det er også noen humoristiske poeng, som underspilles med stor treffsikkerhet.

Dette var en film jeg likte svært godt. En skikkelig popcornfilm i alle positive betydninger av ordet.

En gjenganger i diskusjonene blant folk etter filmen er hva som kommer til å bli tatt vekk i den amerikanske remaken som sikkert kommer. Så se heller originalen.

Bilderesultat for train to busan pics

Advertisements

2 thoughts on “Train to Busan (2016)

  1. Pingback: Seoul Station (2016) | VideoWold med GladWold

  2. Pingback: Ramaskrik 2016 oppsummert | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s