The windmill massacre (2016)

The windmill massacre var eneste filmen jeg rakk på søndag, Ramaskriks siste dag. Toget til Trondheim går kl. 13, så det er veldig bra at de satte opp en 90 minutters film kl.11. Perfekt timing.

The windmill massacre overrasket meg positivt. Jeg hadde forventet en mer standard amerikanskinspirert slasher, men den hadde en bedre story og bedre karakterbygging enn de fleste slashere. Det interesserte meg også hvordan ingenting er tilfeldig; alt 8eller det aller meste) i storyen henger sammen.

Opptakt

Bilderesultat for the windmill massacre pics

Vi møter Jennifer, ei australsk dame som oppholder seg i Amsterdam. Hun er i Amsterdam fordi hun har flyktet fra noe – vi får hint om et voldelig selvforsvar i hjemlandet. Hun er i ferd med å bli oppdaget, og kommer seg med en guidet busstur for turister, for å komme seg vekk fra byen. Jack er også der – en soldat som er på flukt etter at han fikk vonde flashback da festkompisene sendte ham inn til en prostituert. Vi får ikke vite hvordan det gikk, men han har god grunn til å komme seg vekk han også.

Bussen får så klart motorhavari ute i skogen et sted. Det er allerede anspent stemning blant de ulike passasjerene. Det første draper kommer tidlig, og det er knallbra. Stikkord: Ljå! Hei hå hei ljå.

Bilderesultat for the windmill massacre pics

Indre og ytre monstre

Det tar litt tid før alle skjønner hvilken fare de er i, og de krangler litt og alt det der. Karakterene i seg selv er interessante. Regissøren har tatt seg bryet med å bygge ut opp til flere av karakterene. Alle er på flukt fra noe. Alle har sine dystre hemmeligheter, og disse er viktig i storyen, de er ikke bare klasket på. Det gjør at jeg lever meg inn i filmen.

De har havnet på et sted der naturlovene ikke fungerer som normalt, og de vonde hemmelighetene deres materialiserer seg. Jeg tenkte mye på Stalker mens jeg så filmen, men det er nok bare meg (vel, regissøren har sikkert sett den  han også, selv om filmen kanskje ikke er direkte inspirert av den).

Bilderesultat for the windmill massacre pics

Kammerspillet mellom karakteren fungerer ikke så godt. Det er svakhet med filmen. Den er heller ikke like god på å bygge opp intens spenning som f. eks. Don’t Breathe. De forsøker seg på noen jump scares, men de fungerer ikke så godt. På den annen side så synes jeg at mid-tempoet filmen går i, fungerte bra. Det ga plass til mer nyanser i karakterene og i storyen, noe som trekker opp.

Mer interessant enn de fleste slashere

Dette er fortsatt en relativt tradisjonell slasher med et overnaturlig vesen, men med en snedig sammensatt historie, som sys fint sammen. Den tar utgangspunkt i et sagn om en møller som ble brent som heks, og som siden skal ha drept folk i området. Manifestasjonen av monsteret er flott. Det er et stilig sagn, og det gir god mening til det som skjer videre.

Bilderesultat for the windmill massacre pics

Det trekker opp at det ikke er helt tilfeldig hva som skjer, det henger sammen med sagnets kvaliteter og karakteroppbyggingen, som gjorde dette til en severdig film. Det er også noen småkomiske skevenser som er med, spesielt med den japanske turisten, men dette er ikke vitser som er tilfeldig klasket på; de og henger sammen med historien i filmen.

Kulissene er også stilige. Det er snekrede kulisser. Vindmølla og det gamle huset de gjemmer seg i, ser skikkelig gammelt ut. Dette lyktes de bra med.

Regissør Nick Jongerius

Regissør Nick Jongerius var til stede under visningen, og svarte på spørsmål fra salen etterpå. Han fortalte at han valgte å ha filmen på engelsk ettersom det var vanskelig å satse på en nederlandsk horrormarked. Han mener at nederlenderne var lite interessert i ting som «ikke går an». Selv liker han 80-tallshorroren godt, og beskrev sitt neste prosjekt som en sci-fi-horror, inspirert av ting som Scanners og Body Snatchers. Jeg pratet litt med ham etterpå, veldig hyggelig fyr.

Bilderesultat for the windmill massacre pics

Advertisements

One thought on “The windmill massacre (2016)

  1. Pingback: Ramaskrik 2016 oppsummert | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s