Under the shadow (2016)

Under the shadow foregår i Iran i 1985, midt under den lange krigen mellom Iran og Irak, og mens middelklassen slikker sine sår etter kulturrevolusjonen i 1979. Jane Fonda og enkelte elementer av vestlig popmusikk holder stand bak lukkede leilighetsdører.

Opptakt

Hovedpersonen blir kastet ut fra medisinstudiet på universitetet pga at hun har vært politisk aktiv. På kontoret med rektor, der vi ser raketter slå ned i bakgrunnen, er det hun som anses som en trussel.

Bilderesultat for under the shadow movie pics

Ellers lever ettbarnsfamilien hennes ganske hverdagslig. De krangler litt. Og en evig trussel om rakettangrep henger over dem. Mannen hennes, som er lege, blir innkalt til tjeneste. Datteren deres er redd store deler av tiden, med vonde drømmer og mye ensomhet.

Djinn

Datteren har plukket opp historier fra de andre barna – om Djinn, en slags åndegreie som man må passe seg for. Denne kan ligne på typiske spøkelseshistorier som unger forteller, men her stikker det noe mer under. Jentungen er oppriktig redd, og en illevarslende dur på lydsporet antyder at hun har god grunn til det.

Bilderesultat for under the shadow movie pics

Etter et rakettangrep som delvis rammer boligblokka deres, sier hun at hun har sett «dem». Og de har stjålet favorittdukka hennes. Dette tar hun svært tungt.

Hemmeligheter og parallellsamfunn

Her er det mye som er vrient å beskrive. Det hintes om mystiske ting. Det er hemmeligheter i hjemmet – som Jane Fondas treningsvideoer, og popmusikk. Innad er leiligheten som er parallellsamfunn (minner med om da jeg leste den glimrende tegneserien Persepolis). Opp i dette kommer ånder som leter etter noen å bo i.

Bilderesultat for under the shadow movie pics

Hovedpersonen kan ikke engang stole på sine egne mareritt. Hennes flykter fra den farlige leiligheten midt om natten, men stanses av politiet, og blir arrestert for å være uanstendig kledd. Det er et dobbelt fengsel; hun har ingen fluktmuligheter fra den besatte leiligheten, og hun kan ikke regne med hjelp fra noen

Dette er ikke en jump scare-film. Den hadde 2-3 jump scares. En av dem var knallbra, de andre var mer typiske.

Det er mer krypende uhygge som bygges opp, hele tiden under bombetrusselens skygge. Og moralpolitiets skygge. Og de onde åndenes skygge. Filmens tittel blir mer og mer tydelig. En meget god film.

Advertisements

One thought on “Under the shadow (2016)

  1. Pingback: Ramaskrik 2016 oppsummert | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s