Råtn Børning Låvv

Børning 2 har premiere nå for tiden, så jeg fant på at jeg skulle se førstefilmen fordi jeg er fra Levanger (som de er innom), og fordi det er viktig å ikke vøre en elitistisk akademikerblære (jeg vurderer å bli det likevel, for dette var sørgelige greier).

 

Opplegget er ganske standard: Hovedpersonen krangler med noen i starten, og så skal han vinne et illegalt billøp til Nordkapp. Sånt skjer. Filmen handler uansett mest om trendy biler og bilkjøring, så storyen er underordnet. Det funket bra i Smokey and the Bandit og Convoy, som jeg liker veldig godt.

Hovedpersonen blir også pådyttet en person som han ikke liker, men de blir da venner til slutt.

For at et slikt opplegg skal funke, må hovedpersonen være en person man kan få litt sympati med, til tross for at han er innesluttet og sur. Vanligvis får vi for eksempel ane at han har hatt noen opplevelser som har gjort hjertet han hardt, men at det myker opp igjen i møtet med varmen fra andre mennesker. Vel, det skjer ikke her.

Hovedpersonen er en bortskjemt drittsekk som det er umulig å få sympati med. Han er en elendig sjåfør og en mye verre far. Han er en notorisk råkjører som gir blanke i hvem sine liv han risikerer. Inkludert sin egen datter. Men han hater datteren uansett, og vil ikke ha noe med den dumme jentungen å gjøre heller, fordi hun har jentelus og jenter har ikke peiling på biler.

Her kunne filmskaperne lagt til noe om at det var en opprivende skilsmisse, eller at han i en tid ikke ble ansett som skikket til å ha noe med datteren å gjøre. Et eller annet som gir karakteren litt dybde. I stedet fremstår det som om det er han som nekter å ha noe med datteren å gjøre, for han vil heller mekke bil. Eneste grunnen til at han vet at datteren i det hele tatt eksisterer, er at ekskona insisterer på at de skal tilbringe litt tid sammen.

De eneste damene han liker, er de billige tøytene som henger i garasjen hans og som begynner å kle av seg med en gang de ser ham. Men så får han ikke se puppene til Jenny Skavlan fordi den jævla datteren hans er der og insisterer på pappatid.

Han vet ikke engang at datteren har nøtteallergi, selv om hun nettopp har fortalt det (har han aldri møtte henne før i det hele tatt?), så han prøver å drepe henne ved å gi henne brød med nøtter i. Etterpå prøver han å drepe henne ved å råkjøre med henne bilen, og så begynner de og le, og så blir de venner.

Det er jo ganske standard sånn opplegg der en grinete gubbe møter dattera si og de hater hverandre, dvs, hun gjør sitt aller beste for å vinne hans gunst, og så dør hun nesten et par ganger, og så blir de venner. Det er bare at for at sånne opplegg skal fungere, og for så vidt filmen som helhet, så må hovedpersonen være en det går an å få litt sympati med. Det er umulig her.

Kjedelig bilkjøring

Jeg innser jo at dette ikke er laget som et drama der en utstøtt datter desperat forsøker å få litt kontakt med sin egoistiske far. Men er et nødvendig å gjøre ham så innmari teit?

Filmen reklamerer med å handle mest om bilkjøring. Det er bare det at bilkjøringen er så kjedelig. Store deler av tiden kjører de bare rett ram, uten at det skjer noe som helst. Når det endelig er noe action med bilkjøringen, så minner sekvensene mest om noen unger som leker med småbiler. Olsenbanden er bedre her. Attpå har de klart å lage en film der de reiser helt til Nordkapp uten å klemme inn noen kule naturbilder. Norge Rundt er faen meg bedre.

Dette er altså Norges beste film i følge de som bestemmer sånt. Takke meg til. Det viser bare at det ikke er noen grunn til å stole på de som skal bestemme hvilke filmer som er bra.

Har jeg noe som helst bra å si om filmen?

Ja. Det er et godt kobbel skuespillere her. Henrik Mestad fikk Amanda for beste mannlige birolle, for sin rolle som den litt ivrige, litt tafatte og litt dumsnille politimannen. Jeg husker ikke hvilke andre filmer som kom i 2015, om noen andre burde hatt prisen, men Henrik Mestad er i hvert fall en verdig vinner. Den eneste karakteren som er litt sammensatt. Vi får egentlig ikke vite så mye om ham, men han fungerer godt i storyen.

Og vitsen på slutten er god (skal ikke røpe den her).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s