Dørti Hærri

Sist vinter var jeg i en situasjon der jeg hadde vært en langhelg i Berlin og sett OL-kvalik i volleyball (Frankrike herjet) og danset til monoton techno i en liten kjeller under en bar. På søndagen rakk jeg så vidt litt frokost før jeg måtte ta fly til Trondheim og spille to seriekamper. Vet du hva det gjør med en mann? Det gjør at han er glar for at han har en tax free-ladning med Underberg og Dirty Harry-filmene. Her er det mange timer med Clint’ern som dreper skurker og akker seg over dumme byråkrater og virkelighetsfjerne akademikere.

De fem filmene er:

Dirty Harry (1971)

Magnum Force (1973)

Dirty Harry tar hevn (1976)

Sudden Impact (1983)

Dirty Harry og dødsspillet (1988)

Dirty Harry (1971)

Dirty Harry (1971) starter med en hyllest til politifolk som har gitt sine liv. Så er det rett over til en mann med gevær og kikkertsikte som ligger på et tak og sikter på noen unge damer som svømmer i et basseng.

Det er en seriemorder, og han forsøker å presse byen for penger. Han truer med å skyte diverse uskyldige borgere hvis han ikke får spenn. Byråkratene har en policy bla-bla-bla, mens Dirty Harry forklarer at hans policy er å skyte skurkene. Så går han ut og skyter noen bankranere, og morer seg med å trekke av pistolen rett mot ansiktet til en skadeskutt forbryter, og se hvordan skurken skvetter når det viser seg at pistolen er tom for kuler.

Bilderesultat for Dirty harry pics

Her er det knyttneveslag og magnumpistoler. Og skikkelig teite byråkrater som vet null om GATA.  Dirty Harry får seg nye partner – og det er så klart en fyr som har studert SOSIOLOGI. Du verden som verden går til helvete. Pluss masse dritstilige 70-tallsgreier. Det er det du trenger å vite om filmen, punk. Se den.

Magnum Force (1973)

Magnum Force starter med gun porn – et langt nærstudium av den fine pistolen, og Dirty Harry holder en festtale til magnum 44. Og så må han jage noen skikkelige fæle skurker som har blitt frikjent i retten pga noe byråkratiske justisgreier som ingen fornuftige folk skjønner. På tide å skyte litt. Som sagt så gjort.

Bilderesultat for magnum force pics

Det er en vigilantegreie, et litt mindre sofistikert borgervern enn Dexter. (episode 5 i sesong 4 av Dexter heter Dirty Harry).

Dirty Harry er den våte drømmen om et politi som ser et problem, og som løser det på flekken. For eksempel: Dirty Harry drar ut til flyplassen for å spise burger. Han ser at et fly blir kapret, og så fikser han biffen.

Politimannen som den perfekte vigilanten blir interessant utbygd her.

I første filmen er han er perfekt politimann, etter et visst ideal så klart, som dreper skurker når det behøves, og han tar aldri feil når han dreper. Han ligner mer på Dexter enn Bonanza. Cowboyene i Bonanza gir alle en ekstra sjanse, og skyter bare folk som er i ferd med å skyte dem. Dirty Harry skyter bare fæle skurker, som mordere og slikt, men dette med selvforsvar er ikke så viktig. Han skyter dem gjerne på avstand, i en slags utvidet forståelse av samfunnsmessig selvforsvar.

Bilderesultat for magnum force pics

I Magnum Force er det noen andre som dreper skurker. Vigilanter. Dirty Harry mistenker raskt at det er politifolk som står bak. Og av en eller annen grunn liker han ikke at andre politifolk dreper skurker. Bare politifolk som Dirty Harry kan drepe skurker. De andre gjør det feil. En så handlekraftig politimann må være feilfri, ellers fungerer ikke det preventive selvforsvaret.

De andre vigilantene dreper dessuten skurker som ikke er skurkete nok. Og de liker å drepe dem. Dirty Harry nyter ikke å drepe. Han dreper bare av nødvendighet, og av en ideologisk overbevisning om at det er riktig. Han tar bare på seg den skitne jobben på vegne av oss. Og det er en jobb som krever en perfekt politimann; en som vet nøyaktig hvem han skal drepe og når.

Dirty Harry tar hevn (1976)

Det offisielle borgervernet ruller videre i Dirty Harry tar hevn. Starten er i hvert fall like 70-tallskul som de første. Det er så mye 70-tallskrim som er så stilig.

Her starter det klassisk med at en byråkratfjert på et kontor mener at Dirty Harry driver og redder uskyldige mennesker på en måte som koster alt for mye penger. Så han får en dustejobb på et kontor i stedet.

Bilderesultat for dirty harry the enforcer photos

Og nå skal de fanden tute meg drive og ansette KVINNFOLK i aktiv tjeneste!!!

Ja, du leste riktig. Ikke nok med han fyren med grunnfag i sosiologi i førstefilmen. Nå får Dirty Harry søren pølseklype meg ta en kvinnelig dame av det motsatte hunkjønn som partner! Tidligere har han vært omsorgsfullt bekymret og sint over å få ferskiser som partnere, fordi alle partnerne hans blir drept. Nå er han bare sur fordi hun som burde vært en mann er ei dame. I tillegg så kan hun umulig vite noe som helst om mordkommisjonen, mener nå han da. Han er jo ikke sexist, han mener bare at kvinner ikke har peiling på drapsetterforskning. Akkurat det mener han om nesten alle, så sånn sett er han liberal.

Noen mistenkte terrorister blir arrestert, og det går selvfølgelig politikk i dritten. Borgermesteren vil lage en fjong pressekonferanse og gi de æresbevisninger. Dirty Harry blir så klart suspendert fordi han sier ifra at de arresterte ikke er de egentlige terroristene. Han får litt respekt for hun kvinnelige politidrapsetterforskerdama fordi det viser seg at hun heller ikke liker disse politikkfjollete æresbevisningene.

usa-2014-250

At noen vil rømme herfra….

Skytejaktscene på Alcatraz er stilig. Jeg har vært på Alcatraz. Det har også Clint. Han stakk av.

Oi SPOILER men det må bare sies: Han ene terroristskurken glemmer første regelen når du skal ta et gissel: hold gisselet såpass nærme deg at de ikke kan skyte deg med en bazooka.

Sudden Impact (1983).

Jeg lurer på hvordan 80-taller har behandlet Dirty Harry. De har i hvert fall fått seg nye trommer. De er 80-tallsbeat 80-tallsbeat 80-tallsbeat 80-tallsbeat 80-tallsbeat og funky fusion bass og synth.

Filmen starter med at et byråkratisk rettsvesen som sørger for at den skyldige går fri. Dirty Harry trykker fyren opp mot veggen i heisen og holder et foredrag om hva man gjør med hundemøkk. Etterpå går han til sin faste diner og avverger et ran. Så besøker han et bryllup for å si ifra at brudens far dreper prostituerte.

Bilderesultat for sudden impact pics

Det er fortsatt stilig San Fransisco-krim. Både etterforskerne og skurkene går i dress, stort sett i duse fargetoner av grått, blått og brunt. De bruker haugevis med kuler, og skyter i stykker alt som er. Så blir sjefen sur og Dirty Harry må ta ferie.
Bilderesultat for sudden impact pics

Ett tema i filmen er at kvinner er fritt vilt. En mafioso av noe slag gjør som han vil med horene sine, inkludert brutale drap. Ei dame blir voldtatt av en ufyselig gjeng med drittunger.

På gata er det beinharde tilstander. Fyren som ble sluppet fri i starten og gjengen hans prøver å drepe Dirty Harry – de tenner på bilen hans mens han sitter inni den. Men det ender med at de dør.

Dirty Harry blir sendt til en småby for å etterforske et drap. Og for å holde ham unna byen. Der får vi en flott scene der Harry oppdager en væpnet raner, så de løper etter hverandre på fortauet midt på dagen. Dette går over i en biljakt: Skurken på varemoped, Harry i en buss med gamlinger. Gamlingene er kjempefornøyde med litt action.

Barscenene i sånne filmer er alltid knallbra. Her også. En mørk bar med bare tapere. Harry viser seg som en likestillingens mann og bruker samme voldelige metoder (om enn litt mer forsiktig) mot ufyselige kvinnfolk som han bruker mot ufyselige mannfolk.

Bilderesultat for sudden impact pics

Det er så klart et vigilante-tema her også, denne gangen knyttet til rape revenge. Ei dame går rundt og dreper mennene som voldtok henne og søsteren for ti år siden.

Dirty Harry og dødsspillet (1988).

Første dårlige tegn: den jazza funkmusikken er erstattet med sånn heltefanfare når Dirty Harry dreper skurker. Han blir uansett forflyttet fra drapsavdelingen, mot sin vilje, til noe public fjolleri.

Bilderesultat for dirty harry and the dead pool pics

JIM CARREY ER MED!!! Han overspiller stilsikkert som en slags dopa heavy metal vokalist, slik de var på film på 80 – tallet.

Bilderesultat for dirty harry and the dead pool pics

Dirty Harry anno 1988 er hakket mer politisk korrekt. Han får ny partner (igjen), ikke en kvinne denne gangen, men en kineser. Og Harry kaller ham ikke for guling eller noe sånt, men chinese-american. Akkurat som dama tidligere er han kvotert inn fordi det er bra for public bla-bla-bla.

Jeg gidder ikke å gå gjennom hele filmen. Det holder å si at jeg skjønner hvorfor dette ble den siste Dirty Harry-filmen. Oppskriften virker ikke lenger.

Summa summadum-dum

De tre første er morsomme å se på. Den første er nok best av dem, men nr 3 ligger egentlig ikke så langt etter. The Dead Pool (88) er den kjedeligste, og virker utdatert. Biljakten gjennom Fransiscos gater med radiostyrt bil er litt gøy, da.

De tre første Dirty Harry-filmene er litt teite, med ganske enkle plot (skurkene er skurker fordi de er skurker) og enkle løsninger (drep hele haugen), men de er også veldig kule. Litt pga banningen (de bruker både negerordet og soperordet og mere til), men mest fordi de er prima representanter for den kule bykrimmen fra 70-tallet. Og det i den den kuleste 70-talls krimbyen av dem alle, San Francisco. Streets of, anyone? Filmene er kjempedigg å se på.

Håper bare ikke de plutselig skal lage en ny oppfølger med Dirty Harry som pensjonert politimann som grinebitende må redde verden ved å skyte noen skurker igjen.

Bilderesultat for magnum force pics

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s