Batman vs Superman

En film som smeller høyt. Den har fått uforståelig gode anmeldelser. Dagbladet mente det var den beste Batman-filmen siden The Dark Knight…Det er nok litt Snyder-runking blant anmelderne.

Actionscenene smeller høyt, men er ellers langtekkelig og generiske. Sett det før. Det er også mangel på konsekvenser. Actionscenene ser ut til å foregå i et parallellunivers som ikke berører resten av filmvirkeligheten. Action uten konsekvenser blir lett kjedelig. Det må stå noe på spill for at det skal bli spennende.

0b8a7-batmanandunicorn

Ben Affleck er overraskende nok ikke filmens svakhet. Han gjør en helt okay innsats. Skuespillerteknikken går ut på å se tøff ut ved å holde pusten hele tiden. Og når han snakker, åpner han munnen minst mulig. Helst skal tennene alltid berøre hverandre. Har han hatt skuespillertimer hos Powers Boothe? Og han har stjålet spydet og litt av hjelmen til Predator. Han som spiller Superman har jeg allerede glemt. Han ser ut som Superman, og that’s it. Litt mindre nerdete enn ellers, litt mer perfekt. Amy Adams som Lois Lane er bra, Og avismiljøet er artig og klisjefylt skildret. Laurence Fishburne bjeffer ut ordrer som filmredaktører gjør. Litt mer fingerspitzengefühl så kunne avisredaksjonen vært en filmatisk fest. Jeremy Irons er flott som Alfred, men er mer gammelmodig enn resten av filmen. Holly Hunter er alltid bra, her som rettroende, modig og litt dum politiker. Jesse Eisenberg overspiller sånn passe som Lex Luthor, ser ut som han prøver å være The Joker fra forrige trilogi. Men akkurat dette overspillet liker jeg, han går skikkelig bananas.

Filmens store svakhet er mangelen på motivasjon. Det er svært uklart hvorfor Superman og Batman hater hverandre. Superman framstår som elevrådslederen, svigermors drøm, som tenker på etikk og at det er viktig å være grei. Batman er mer rølpete, og mener det er viktig å banke opp folk. Batman framstår som en sadist. Han holder bandittene fanget i flere timer mens han torturerer dem, svimerker dem, så til og med de uskyldige menneskene han redder er livredde for ham. Noen av de han redder, er så redde for flaggermusdemonen at de ikke tør å gå ut av fangehullet, så de er like mye i fengsel som før. Hva slags helt er dette, som gir så blanke faen i folk?

Folk begynner også å tvile på om de trenger superhelter. Dette er skikkelig dårlig utbygd. Det er litt sånn: «Superman sloss mot en UFO som ødela hele byen, så helvete ta Superman» . Dette momentet er MYE bedre utbygd i The Incredibles (også med Holly Hunter). Og den raserte byen fremstår ikke som så veldig rasert like etterpå…

Kampen mellom Batman og Superman virker dermed så konstruert. Og begge er temmelig lettlurte. Det irriterte meg gjennom hele filmen. Superhelter kan da ikke være så dumme!

Lydsporet er bra, men passer ikke helt til en fjollete sci fi-action. Lydsporet hadde passet bedre til er dystrere film. Batman vs Superman forsøker å være dyster, men får det ikke til.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s