Ex Machina: Noen tanker

Jeg så nettopp Ex Machina og likte den godt. En støvfri sci if om roboter og kunstig intelligens.

Siden filmen er såpass ny, 2015, skal jeg være forsiktig med å ikke SPOILE, men det er et par ting som gir mest mening hvis man har sett filmen.

På diskusjonsforumet på IMDB var det en som likte å tenke på Ex Machina som en slags uoffisiell prequel til Blade Runner. Det er det så klart ikke, men jeg liker ideen (hadde filmen vært lansert som en prequel til Blade Runner, så hadde jeg sikkert foraktet den). I Ex Machina er de nøye med å ikke referere til Blade Runner, i en film om roboter og AI ville det vært for obvious og kunne fort blitt litt kleint. Overlat referanserunkingen til Tarantino.

 

Ex Machinas geni, Nathan, er både lik og ulik Blade Runners Tyrell. Begge er sine tids genier på AI, og begge har absurd rike på oppfinnelsene sine, men er ikke drevet av penger for å drive videre (kan mistenke at Nathan var drevet av penger i starten, men har nå så mange av dem at det ikke er spennende lenger).

Begge er drevet av nysgjerrighet, men Nathans nysgjerrighet handler mer om å kontrollere maskiner og folk pga en slags powertrip. Han driver jo mind games mot filmens hovedperson, og den «kameratslige» greia hans ligner iblant litt på at den største bølla i skolegården kommer og beordrer deg til å være bestevennen hans. Det kan komme litt av brakkesyke også, men det virker som om hans motiverende kraft er å kontrollere andre skapninger, både mennesker og roboter, og at AI bare gjør robotene mer spennende å kontrollere. Det henger i så fall sammen med hedonismen hans.

Tyrell er meget annerledes der. Han er også absurd rik, men er samtidig en ekte nerd. Nerd nok til at han gjerne spiller sjakk med en av firmaets lavere ansatte, og til og med inviterer ham inn om kvelden for å diskutere et interessant sjakktrekk. Kveldene bruker han uansett til å lese og tenke, ikke til å drikke seg sanseløs eller å leke med kunstige og menneskelige hjerner. Tyrell er en filantrop og fremtidsoptimist som virkelig tror at roboter og AI kan hjelpe verden til å bli et bedre sted.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s