Dokumentar: Tilbake til Homs

Tilbake til Homs (2013) har lenge ligget i bunken over «har lyst til å se», men jeg vegret meg lenge fordi den virket så dyster. Regissør Talal Derki følger en fotballspiller og en sanger under borgerkrigen i Syria.

Filmen starter med folk som demonstrerer fredelig i 2011, men så begynner militsen å pepre dem med tåregass.

Dette er ikke så lystige greier. Folk begraver barna sine. Skyting høres i bakgrunnen på stort sett alle utendørsscenene. Syria fremstår som relativt moderne, bortsett fra at bygningene er ruiner. De har lap top og HD-kamera og mobiler og alt slikt.

Filmskaperen forteller om da drømmen om en fredelig revolusjon tok slutt, da det ble slutt på dansingen og sangene om fred. De som kunne flykte, flyktet. Før var gatene fulle av liv, nå høres bare fuglekvitter og bombedrønn, og pga snikskyttere er det tryggest å bevege seg mellom husene; med hull i alle veggene har de laget et intrikat nettverk av ganger.

«Drømmene vi hadde ligger bak oss nå», synger de.

Filmen begynner med et smell, og var redd det skulle bli krigssensasjonalisme. Frykten var ubegrunnet. Dette er en lavmælt film, så lavmælt det kan bli når det handler om mennesker som bor i en by som har blitt en krigssone. Bildene er dramatiske nok i seg selv, med alle ruinene, lyden av skyting og granater, folk som dør. I starten er det mer hyling når noen dør. Et stykke ut i filmen virker gjengen sliten, og bare konstaterer «han er død». Motstandsstyrker samles i vanlige leiligheter. I starten er lap top og mobil de mest synlige verktøyene. Etter hvert blir det tyngre bevæpning, og det er også klipp fra rene gatekamper.

En av personene er sanger, og gjennom hele filmen gis fortellingen pause (og dybde) ved at han synger sanger om situasjonen; dels bønner til Gud, dels beskrivelse av situasjonen.

«Du som vokter landet, stopp despotens tyranni

Hærens hjerter har gått i graven»

 

Ikke en film til å bli glad av, men en (stor sett) lavmælt skildring av hvordan borgerkrig endrer et bysamfunn. Bilder av ødeleggelsene i Homs kan også ses i denne bildereportasjen fra 2014.

Advertisements

One thought on “Dokumentar: Tilbake til Homs

  1. Pingback: Dokumentarfilmfestival | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s