Dokumentar: Min bror islamisten.

Engelsk tittel: My brother, the Islamist.

En brite, Robb, forsøker å forstå hvorfor halvbroren hans ble en radikal islamist. De er fra en rolig kystby småby i England, og begge virket som alminnelige unge menn. Men halvbroren, Rich, flyttet til London, endret navn til Salahuddin. Nå vil han at England skal styres av sharialover, og han vender familien ryggen.

Dette er interessante greier. Dokumentaristen henger sammen med de unge konvertittene på møter, under måltider, når de er ute på gaten for å overbevise folk om at de har rett, osv.. Han blir også med på en nattlig kjøretur der de leter etter en passende moske å be i. De første moskeene de finner, forkaster de som for liberale. Nyfrelste er bestandig de aller mest frelste, eller hva?

Gjengen framstår som hyggelige og med mye humor. Og med ekstreme holdninger om hva som må endres i samfunnet. Selve handlingene deres er ikke så ekstreme, bortsett fra å rope «mordere» etter soldater. Ellers holder de seg stort sett til siviliserte aktiviteter som møter, diskusjonsgrupper og verving. Men innholdet i det som blir sagt på møtene, er temmelig ekstremt. Det er drastiske samfunnsendringer de ønsker seg. Holdninger en litt sånn «jada, vi ønsker en fredelig løsning, men hvis ikke det går, må vi kjempe», og de lar det ligge litt i lufta akkurat hva det betyr. Det er urovekkende.

Dokumentaristen er litt forsiktig i utspørringen av dem. Mulig han måtte være det for å få lov til å bli med dem i det hele tatt. Det hadde så klart vært interessant med mer dypgående spørsmål om hvorfor de fant på å konvertere, og hvorfor de valgte en såpass revolusjonær tilnærming. De forklarer litt om at de så det moralske forfallet i samfunnet, men jenter som blir voldtatt, dritingse folk overalt, og laber arbeidsmoral. Og at de har fått et mye bedre liv etter at de konverterte. Greit nok.

Men hvorfor valgte de ikke en tilnærming til islam som er mer kompatibel med det samfunnet de lever i? Vi får ikke noe godt svar på dette, kanskje det ikke finnes, annet enn at de er opptatt av å være svært bokstavtro (i hvert fall på den måten de mener det er riktig å være bokstavtro).

I 2014 kom det en oppfølger; Min bror, terroristen. Robb besøker igjen sin halvbror, som nå sitter i fengsel for å ha planlagt terrorhandlinger. Jeg har ikke sett den, men skal nok gjøre det en gang.

Advertisements

One thought on “Dokumentar: Min bror islamisten.

  1. Pingback: Dokumentarfilmfestival | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s