Dokumentar: Extreme Brat Camp

 

Extreme Brat Camp hadde tittelen Leirskole for bråkebøtter da NRK sendte den.

Her er vi i Camp Consequence, med høye piggtrådgjerder og beskrivende nok nærmeste nabo til et fengsel. Foreldrene sender ungene sine dit fordi de ikke klarer/orker å ha med dem å gjøre. Noen er der i en uke, noen i måneder, noen i år. Foreldrene betaler dyrt for dette. En 30-dagers spesialcamp koster 2000 dollar.

Slike leire er visst en stor industri i USA, hvor de kjører på hard militærtrening og brøling. Sjefen forklarer at hensikten er å slite ut ungene, for da kan han se dem for hva de virkelig er. Det gir for så vidt mening.

Et interessant trekk ved Camp Consequence  er at de tar for seg foreldrene også. De får ikke bare dumpe ungene sine og dra. Som Sjefen sier «I didn’t mess up your kids, you did», så for å komme noe sted, må han også jobbe med foreldrene.

Men det kommer noen urovekkende utsagn fra de som jobber i leiren (omtrentlig sitat): «If you hit your child, the child can call the police. Who gave the children such power?”. Jøye meg. Er det krig mot barna?

En annen leirskole på vestkysten driver helgeopplegg for unger fra gjengområdene. En drill sergeant virker oppriktig i sitt ønske om å redde unger fra gjengkriminalitet. Han forteller at de i starten jobbet han med eldre ungdommer, men fant ut at når de var 16-17 så hadde de allerede gjengtatoveringer og tjente mer enn ham. Så han begynte å jobbe med barn i alderen 5-14. Dette kan jeg ha sympati med. Metodene undrer jeg litt mer over. Greit at disiplin er et poeng, men da tenker jeg disiplin mer i form av respekt for seg selv og andre. Ikke blind lydighet.

For å presisere: Ungene på disse leirene er ikke kriminelle, de er ikke dømt til dette. Det er foreldrene som har sendt dem dit. Jeg ville likt å høre litt om hvorfor foreldrene sender dem dit, hva er deres motivasjon?

Det kommer også fram at på noen av disse leirene foregår det overgrep og misbruk. Flere av leirene er stengt ned pga dette.

Litt half-assed doku dette. De har et underliggende argument om at denne type kadaverdisiplin ikke er ideell barneoppdragelse – det er jeg med på, men de burde argumentert litt for det. De som driver leirene virker sympatiske nok, det virker som de tror på det de driver med. Jeg skulle likt at dokuskaperne gikk litt nøyere inn på hvordan slike metoder egentlig virker inn på barn. Det nevnes også at i noen av leirene har det vært overgrep og misbruk – dette bare slenges inn, uten å gi noe videre info om hvor utstrakt det er. Det burde være enkelt å researche seg fram til litt bakgrunnsinformasjon om ca. hvor mange leire som finnes og hvilke typer overgrep som er dokumentert. Ikke bare sleng det inn som en uvitende besserwisser i kommentarfeltet.

 

Advertisements

One thought on “Dokumentar: Extreme Brat Camp

  1. Pingback: Dokumentarfilmfestival | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s