Dokumentar: The Story of Aaron Swartz

The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz

Norsk tittel: Kampen for et demokratisk internett

Jeg visste i utgangspunktet lite om denne filmen. Bare at det handler om Aron Swartz, som var med og starte reddit, og at han tok livet av seg 26 år gammel.

Det er en halveis biografisk film om Aaron Swartz, der det tematisk dreier seg om tilgang på informasjon.

Blant annet tilgang på offentlige dokumenter i USA, rettsdokumneter og slikt, som er offentlig informasjon, men svært vanskelig tilgjengelig. Ett selskap styrer tilgangen, og tar betalt for å gi tilgang til dokumenter som er offentlig. Dette er i strid med offentlighetsprinsippet, men veldig innbringende for dette selskapet.

Aaron ble med på et prosjekt som skulle gjøre de offenlige dokumentene lettere tilgjengelig. Det lyktes de med, og da startet også problemene. FBI begynte for eksempel å overvåke foreldrene til Aaron, uten at det resulterte i noen tltale i første omgang-

Så begynner han å laste ned haugevis med vitenskapelige artikler, og gjør disse tilgjengelig. Da bryter helvete virkelig løs.

Aaron blir arrestert, og truet med fengsel. Først 3 år. Senere trues han med 35 år i fengsel. Det er en kamp uten ende, og i dokumentaren argumenteres det for at dette slet ut Aaron og bidro til at han tok sitt eget liv.

Filmspråket er ikke kjempespennende, men det er en god og interessant historie om gammelt lovverk og gamle institusjoner som møter ny teknologi og ikke vet hvordan de skal forholde seg til den. Det er også overbevisende og effektive argumenter for nøyaktig hvorfor fri tilgang på informasjon er viktig, og hvordan internett og programmerere kan ha en rolle her.

Aaron fortjener å få sin historie fortalt. I samme slengen fungerer filmen også som en effektiv argumentasjon for hvorfor så mye som mulig informasjon bør være fritt tilgjengelig.

Advertisements

One thought on “Dokumentar: The Story of Aaron Swartz

  1. Pingback: Dokumentarfilmfestival | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s