Dokumentar: Bully

Bully er en deprimerende dokumentar om unger som blir mobbet. Jeg har hatt den liggende lenge, men drøyd med å se den. Da passer det å se den en dag jeg hadde lykkelige ting på programmet resten av dagen, som roller derby ig black metl-konsert, for å få humøret tilbake.

Bully starter med en kort historie der en far forteller om hvordan han skjønte at sønnen hans, Tyler, kom til å bli plukket ut som offer fordi han skilte seg så mye ut. Faren forteller at når sønnen sluttet å gråte, ble det virkelig vanskelig å forstå hvordan han hadde det. 11 år gammel tok Tyler livet av seg.

I hovedstoryen møter vi en pjokk som de andre kaller «fisketryne». I starten er han hjemme hos familien sin, og det er en typisk familiescene, der de slapper av og tuller ved frokostbordet. Med en gang han går ut av huset, blir pusten hans raskere og nervøs. Mobbingen starter allerede mens de står og venter på skolebussen, fortsetter på skolebussen, og på skolen.

En mor viser hvor på soverommet sønnen hennes hengte seg. De har tatt ned hyllen han hengte seg i, og gjort om rommet til kontor for prosjektet de jobber med, som dreier seg om å få gjort noe med faenskapet.

En scene demonstrerer hvor lite skolen gjør med problemet: Etter et friminutt der en gutt har blitt grundig mobbet, tvinger læreren mobbeofferet til å ta mobberen i handa. Læreren ser det bare som en konflikt: «Shake hands and be done with it», er løsningen. Det er en ydmykende scene. Mobberen står med handa fram, og læreren kjefter på mobbeofferet som nøler med å ta fram handa. Etterpå forteller mobbeofferet hva som skjedde friminuttet. Lærerens respons er «but he said he was sorry».

Mobbernes oppførsel er sjokkerende og deprimerende nok, men å se hvor lite lærere og rektor på skolen skjønner av mobbingens dynamikk, er skremmende. Rektoren tror hun har gjort noe med mobbingen fordi hun har fått den ene mobberen til å slutte å sitte på hodet til offeret. At offeret fortsatt blir lugget og slått hele tiden, registrerer hun ikke.

 

Advertisements

One thought on “Dokumentar: Bully

  1. Pingback: Dokumentarfilmfestival | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s