Dokumentar: An American Family

Cinema Verite: An American Family handler om verdens første reality-serie. Den ble laget i 1973, da et filmteam fulgte dagliglivet hjemme hos en familie i flere måneder.

Så vidt jeg husker, gikk det ikke så bra med denne familien. En foreleser på NTNU brukte serien om et eksempel på at hverken deltakere eller publikum var klare for reality-show. Da Big Brother og Robinsonekspedisjonen ble populære mot slutten av 90-tallet, var det mange som mente at den teknologiske utviklingen, med små og billige kamera, var en sentral årsak.

Vel, An American Family viste at det var teknologisk mulig å lage dokusåpe i 1973 også, men markedet var ikke rede. På 90-tallet var det en glidende utvikling der mer intime og private opplysninger om personer ble vanlig i offentligheten , så folk var mer komfortable både med å eksponere seg selv og å bevitne andres eksponering (også viktig for populariteten til sosiale medier).

Den teknologiske utviklingen må likevel få lit av æren/skylda: An American Family var kostbart å lage; de brukte enorme mengder film. Med digitale kameraer spiller det ingen rolle hvor mange timer du tar opp. Samt situasjonen med mange kanaler: Det var mye sendeflate som skulle dekkes, og realityshow og dokusåpe var en rimelig måte å få klemt ut mange tv-timer av det samme materialet.

Historien fortelles litt annerledes enn  jeg hadde forventet. Ikke som en tradisjonell dokumentar, men som en spillefilm. En dramatisering av historien, med Diane Lane, James Gandolfini og Tim Robbins i ledende roller.

“I know you’re upset, but let’s have a drink and will talk about it.” James Gandolfini er the sweet talking regissør. Karakteren hans er i starten Ganske kjedelig, men et stykke uti får han vist hva han kan. Det er liksom alltid godt å se ham igjen. Tim Robbins virker litt ukomfortabel med å framstille faren i An American Family som den utro og manipulerende kødden han er. Diane Lane er strålende som moren som utsettes for manipuleringer fra ektemannen og fra tv-crewet.

Dette er en interessant historie, fortalt på en kjedelig måte.

 

Advertisements

One thought on “Dokumentar: An American Family

  1. Pingback: Dokumentarfilmfestival | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s