Shutter (2004): Utmerket horror fra Thailand

Jeg har nettopp sett thailandske Shutter (tok den opp på Showtime). Den var bra.

Det er jo laget mange filmer med ånder eller gjenferd som viser seg på fotografier, og dette var en flott variant.

En fotograf og kjæresten kjører hjem i mørket etter et festlig lag med noen venner, ikke helt edru. De kjører på en kvinne, får panikk, og stikker av. Etter dette begynner det å dukke opp rare skygger på alle bildene han tar. Noen av skyggene har konturene av et menneske.

Vi skjønner jo hvordan dette henger sammen, så klart, men hovedpersonen i filmen må naturlig nok jobbe litt for å finne ut av det. Han sjekker utstyret, finner ingen feil. De oppsøker en som en redaktør ekspert på spøkelsesbilder, og vi får se et hyggelig galleri av gamle og nye bilder av gjenferd, noen av disse er velkjente bløffer. Redaktøren flirer og sier at det er så klart mange av bildene som er bløff, men noen er ekte. Han vet ikke hva som er hva, det spiller ingen rolle, for leserne vil se ekle bilder, bløff eller ei. Men bildet av gjenferdet av hans mor er ekte. Her er han helt sikker.

Det bygges sakte men effektivt opp en uhygge der det begynner å demre for hovedpersonen hva som foregår. Det kommer også noen scener som er litt uforståelige, men som får sin forklaring etter hvert. Det er nemlig noen meget fine vrier i plotet som jeg ikke skal røpe her.

En god og guffen stemning bygges opp, krydret med en og annen enkel jump scare. Det er noe veldige stilige scener der de blar gjennom flere bilder for å se hvordan skyggene beveger seg, slike at når de ser flere bilder i sammenheng, så forteller skyggene en historie. Og den historien er uhyggelig.

Det hele er flott filmet.

En veldig bra film.

Det er laget en amerikansk remake av Shutter. Sikkert kjekt for folk som ikke like å lese undertekster mens de ser film, men jeg tror jeg står over. Jeg har hørt den er dårlig.

Jeg kan se for meg at Shutter er vanskelig å “oversette”. Selv om filmen ligner mye på konvensjonell sjangerfilm, så er den laget med litt henblikk på thailandsk/asiatisk kultur, for eksempel med tanken på åndetro og æreskultur. Kan ikke skrive mer uten og spoile, men jeg sveipet innom en diskusjon på IMBD hvor flere vestlige seere ikke skjønte bæra av flere meget vesentlige plotpoeng, fordi de enten ikke skjønte æreaspektet, eller de benektet det. Da kan det hende at disse plotpoengene er vanskelige å få med i en vestlig remake.

I tillegg er Shutter preget av en meget fin fingerspitzengefühl i bruken av utsnitt og fotografi. Hvis en remake ikke får til å kopiere dette, samt mangler det åndelige/kulturelle aspektet, så sitter man igjen med en ganske ordinær film om noe skumle greier som har ette eller annet med noen bilder å gjøre.

Advertisements

One thought on “Shutter (2004): Utmerket horror fra Thailand

  1. Pingback: Svanesang for Showtime | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s