Jimmy’s Hall (2014)

Jimmy’s Hall er typisk Ken Loach. En veldig politisk film om blodig urettferdighet, men også sprudlende moro.

Party.

Vi er i Irland på tidlig 1930-tallet. Jimmy kommer tilbake til småstedet han er fra. Han har bodd i USA en stund, etter at han måtte stikke av fra øvrigheta. Han er mutt i starten, men etter litt mas går han med på å restaurere og starte opp igjen Jimmy’s Hall; et forsamlingslokale som huser dansekvelder, snekkerverksted, sangtimer, boksetrening og ellers alt mulig de lokale ønsker å drive med på. Her prentes det inn hvor enorm viktig slike forsamlingshus er for lokalsamfunnet, et sted der det ikke koster noe, alle jobber på dugnad, og det er liv og røre. Det er noen skikkelig fine feelgood-scener her.

Party poopers.

De som holder til her er arbeidsklasse av lav rang. Og de blir hundset av landeierne. Landeierne kan ikke fordra hverken arbeiderne eller forsamlingshuset. Dette er tydelig nok, likevel er det ikke en forenklet greie med «de snille mot de dumme», konfliktene stikker dypere og er mer sammensatte.

Presten liker heller ikke forsamlingshuset, og han forakter kommunister, som han mener Jimmy er. Han motarbeider Jimmy, men har likevel stor respekt for Jimmy og gjengen, fordi de ikke er grådige eller egoistiske, og for at de jobber hardt for noe de mener er riktig, og fordi de ikke går på akkord med sin egen overbevisning.

Og de irske kvinnfolka. Fy faen de er flotte. Hvis en av dem sier at jeg skal gifte meg med dem, så gjør jeg det, jeg tør ikke annet.

En film til å bli sint og glad av.

Advertisements

One thought on “Jimmy’s Hall (2014)

  1. Pingback: Horror og drama på Kosmorama | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s