Stonehearst Asylum (2014)

Lørdag på Kosmorama ble innledet med Stonehearst Asylum, en litt vrien tittel som jeg aldri husker, jeg må sjekke tittelen hele tiden. Jeg hadde tenkt å starte med My Life My Lesson, men jeg gadd ikke å stå opp så tidlig (den startet kl. 10.00). Stonehearst Asylum startet i det mer bakrusvennlige lørdagstidspunktet 12.30, og var en fin kompanjong til en mild hvitvinsbakrus.

Året er 1899. Vår mann, en ung lege, reiser gjennom den irske vinterskogen. Det ligger litt snø på bakken mellom de vintergustne trærne, og det er masse tåke. Han kommer til Stonehearst Asylum. En tykk mur og en tung jernport som åpnes av en creepy fyr (han som hadde hovedrollen i Naked; bra skuespiller). I tåhehavet skimtes murkolossen med sine spir. Vi er så vidt ferdig med fortekstene, og jeg er helt med. Dette liker jeg.

Dette er 1800-talls galehushorror av fint merke, basert på en historie av Edgar Allan Poe. Kontormøblene er tunge og mørke. Pasientene er rape gale slik de bare er i sånne filmer; en sitter og spiller sjakk uten brikker, ei gammel dame sitter og venter på at hennes avdøde sønn skal komme hjem fra krigen, og en tror at han er en araberhest. Overlegen beordrer derfor strigling. Den unge legen spør overlege Kingsley om han ikke har tenkt å kurere ham, og får svar:

«Why? So I can make a miserable man out of a perfectly happy horse?»

Ben Kingsley er av og til med i filmer hvor han bare går rundt og er Ben Kingsley, men her briljerer han. Det er i det hele tatt meget godt skuespill av hele gjengen; David Thewlis (han fra Naked), Jim Sturgess som den unge legen som ankommer asylet, og smellvakre Kate Beckingsdale er alle fabelaktige i sine roller (særlig Beckingsdale underspiller flott, umulig å vite hvor gal eller hvor kalkulerende karakteren hennes er). Samtlige biroller gjør også en flott jobb, og filmen er et oppkomme av flotte karakterer. Tidskoloritten er også horrornydelig, og det står mange rare instrumenter på legekontoret, og legene er kanskje like sprø som pasientene. Mer kan jeg ikke si uten å spoile, men jeg synes dette var en vellykket og godt gjennomført øvelse innen galehushorror.

Advertisements

One thought on “Stonehearst Asylum (2014)

  1. Pingback: Horror og drama på Kosmorama | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s