Robot Overlords (2014)

Robot Overlords gikk på Kosmorama som en del av Ramaskrik-programmet, og jeg skjønner ikke hvorfor. Den var rævva. Jeg hadde gledet meg til å se Robot Overlords. Den gikk kjempesent på fredags kveld, jeg hadde kjøpt popcornmeny, og alt var på plass.

Filmen startet bra. Jorda er tatt over av roboter som forsikrer oss om at de bare skal være her en stund for å observere oss, «we mean you no harm», som de sier. Menneskene må bare følge én regel: Å holde seg innendørs. Da vil alt gå bra, og robotene skal dra så snart de er ferdige med å observere. «Robots never lie». Alle som går utendørs blir skutt.

Så klart blir folk litt koko av å holde seg innendørs i hjemmet sitt i noen år i strekk, men her går de glipp av muligheten for å lage litt innestengt stemning. Filmen starter med at en fyr går bananas og blir drept av robotene, rett foran øynene på sin unge sønn, men ellers virker det bare som om folk er lei av brettspill etter ei regnværshelg på hytta. Det kommer også en lettvint holocaust-referanse, spesielt med menneskelige overløpere med røde armbånd som løper robotherrenes ærend.

Hovedpersonene i filmen er tre ungdommer og den lille gutten, som ikke preges nevneverdig av å ha sett faren sin bli massakrert. Han går rundt og er «søt», og sier og gjør «søte» ting. Kvartetten finner en måte å lure robotene på, så ut på eventyr bærer det.

Filmen er engelsk, så ungdommene er så klart stygge som nøkken, men greit nok, det er verre at de er temmelig dumme også. Det verste en likevel at filmen er så innmari kjedelig fortalt: Vakta snur seg vekk akkurat lenge nok til at de rekker å snike seg forbi, og de ligger bak en liten mur som er akkurat stor nok til at drapsroboten ikke ser dem. Innimellom sier den «søte» gutten «hei dere, der er robotene som prøver å drepe oss», og så må de løpe tjue meter for å riste dem av seg. Briter kan faen meg ikke lage action.

Av en eller annen grunn er Ben Kingsley med. Han går bare rundt og er Ben Kingsley. Gillian Anderson er også med. Det er ikke all verden å gjøre med den karakteren hun har fått tildelt, men hun er i det minste fin og gjør sakene sine greit. Ungdommene er mer preget av at regissøren leser opp skuespillerens første pekebok foran hver tagning. «Se overrasket ut». «Se redde ut. Det er akkurat det samme som å se overrasket ut». Og så har de noen lange sekvenser der alle skal smile salig og lenge over noe fullstendig «uventet» søtt som han hyperbarske muskelbuntgangsteren sa.

Vi lister oss så stilt på tå når vi skal ut og drepe.

Robot Overlords er en sånn film der jeg ser på klokka og finner ut at hvis jeg går nå, så rekker jeg en buss. Jeg så ikke ferdig filmen, men det går sikkert bra med dem.

PS: Regissør Jon Wright har også regissert den meget severdige Grabbers, en grøsserkomedie i samme landskap som Gremlins, Critters og Jaws.

Advertisements

One thought on “Robot Overlords (2014)

  1. Pingback: Horror og drama på Kosmorama | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s