Hode på stake

Godt forsinket, sammenlignet med resten av verden, fikk jeg sett Stake land, en film jeg ville se pga den flotte tittelen.

Og filmen starter bra. Vi settes effektivt inn i historien om en verden der vampyrene herjer og sivilisasjonen kollapser. Vår hovedperson, en ung mann, rives opp fra det trygge, og slår følge med en slags læremester, som er halvt helgen, halvt horebukk. Sammen reiser de gjennom et forfallent landskap på vei mot New Eden (Canada, så klart).

Jeg liker post-apokalyptiske greier, og de ødelandene de reiser gjennom, er bra greier. Her og der møter de på små enklaver med mennesker som har barrikadert seg mot vampyrene, men hvem kan de stole på? Det er også noen bibelvers her og der, og noen religiøse tullinger som ønsker sivilisasjonen undergang velkommen, uten at det engasjerer så alt for meget.

Det jeg likte best ved filmen, er de sakte sekvensene, hvor de reiser gjennom en rasert sivilisasjon, og møter ulike mennesker, med hovedpersonens tanker på voice over, alt hjulpet av et godt lydspor.

En annen bra ting er at det er ingen av folkene som er bare snille eller slemme.  Alle prøver å ta vare på seg og sitt på beste vis, med varierende grad av egoisme og altruisme.

Dessverre er vampyrene i Stake Land bare teite, og actionscenene som skal stå for taktskiftene, er ikke skumle i det hele tatt.

Det virker som om filmskaperne ikke bryr seg videre om vampyrer. For filmens del kunne det vært et hvilket som helst beist, de bare valgte vampyrer fordi det er så trendy nå. Og de kunne ikke bruke zombier, for da ville de fremstått som en kopi av The Walking Dead. Det er litt traurig med en vampyrfilm hvor det ikke spiller noen rolle at de er vampyrer.

Vampyrer skal liksom være vandøde, men de fleste framstilles som umælende beist. Det vil si, ikke umælende da. De knurrer, glefser, hyler og vrinsker! Ja, faktisk. Den ene vampyren lager lyder som ligner mest på hestevrinsk. Og hestevrinskevampyrer er teit. Det gjøres heller ikke noe forsøk på å skape en slags sympati med vampyrene, f. eks. ved å vise til at disse beistene en gang var mennesker.

Dermed blir jeg ganske likegyldig til vampyrene. Særlig skumle er de heller ikke. I stedet for å drepe, stille de seg heller opp foran folk og hveser og flekker tenner, til det kommer noen og stikker en stake gjennom dem. Dette handler også om at actionsekvensene ikke er all verden og at klippingen er litt treig.

Monstersminken er god i Stake Land.

Advertisements

2 thoughts on “Hode på stake

  1. Pingback: Dead-trilogien av Romero | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s