Batman: The Dark Kenigget Rises (spoilers, antagelig)

Som årelang Batman-fan i alle tradelialter; Tim Burton-filmene, Tv-serien, tyggegummien og viskelæret, var det gøy med den mørkere Nolan-serien. Avslutningen på trilogien er den minst diggalicouse av de tre, men lyktes sånn passe i å nøste opp trådene.

Teksten videre inneholder noen SPOILERS, ikke om slutten eller sentrale deler av handlingen, men mest om hvordan jeg oppfattet de ulike karakterene. Jeg satt i kinosalen og syntes jeg måtte være litt snill med filmen for at den skulle fungere, bære litt over med den på noen punkter.

Skurk med dårlig rygg

Skurken Bane ble for meg litt mye Darth Vader med en anelse Sean Connerey i stemmen. Mulig jeg leser for lite tegneserier, men i starten av filmen ble jeg oppriktig nervøs for hvorvidt jeg kom til å klare å ta denne skapningen på alvor. Det bedret seg utover filmen, da han oppførte seg sånn som en skurk skal, samt at det ble bygget opp litt under bakgrunnen hans. Det var stilig. Selv om forklaringen for maska hans var litt sånn… vel, “han har vondt i ryggen”?

Purr-fect?

Catwoman var tradisjonelt sexy. Sammenlignet med tidligere kattedamer hadde de kuttet kraftig ned på pusekattreferansene. De sa “cat coutght your tongue” en gang, men ellers var det ikke mye mjauing og purring og sånt. De hadde heller ikke med noen idiotisk tilblivelseshistorie heller, sånn ala ble bitt av en katt mens lynet slo ned i sikringsboksen. I stedet ble navnet linket opp mot “cat burglar”, som hun jo var, samt at det ble antydet en trøblete fortid og en sammensatt psyke. Det funket bra.

Visuelt var hun som alltid: åletrangt svart og sexy, og med den evinnelige kattemasken. I noen scener har hun på noen slags solbriller eller vernebriller utenpå kattemasken, som hun tar av når hun skal si noe ekstra sexy. Kamera var også skamløst opptatt av rompa hennes. Ikke som en klage, altså, hun har jo ikke puppene til Halle Berry og hun vet det. I stedet legger hun seg på batmotorsykkelen, og skyter rumpa i været som for å si: “Ja, gutter, det er denne dere har betalt for å se på, right right?”. Right right!

BatAction

Av actionscenene synes jeg de typisk Batmanscenene funket best, de med masse batmotorsykkel og båtfly og alt det der. Slåssescenene var mer standard. Den gjengslagsmålscenen etter at politiet kommer gullende rene etter tre måneder i kloakken, var litt… Vel, i stedet for at Batman skyter hele skurkegjengen med flyet sitt (han nøyer seg med å ta ut et par av kanonene), så velger purken å løpe rett i mot en gjeng som står og skyter på dem med maskingevær. I de påfølgende kampscenene, der Batman og Bane slåss og diskuterer, bør dere ta en titt på bakgrunnsslåssingen. Eller la være. Den er patetisk. Ser ut som om de er koreografert av en barneskolelærer som hele tiden står og roper “nei giid, nå må dere passe på så ingen slår seg”. Alle slagene svinger en halvmeter unna den de liksom skal treffe. Skikkelig Bollywood-slåssing. De mer Batmantypiske actionscenene var knallbra. Når den snur, lager Batmotorsykkelen nesten samme lyd som hummeren i Futurama: Wuvhwuvhwuvhwuvh.

Batvendtister

Som vanlig er det vel bare anmelderen i Vårt Land som har pekt på de åpenbare frelser-allegoriene i filmen. Sånn er det bare. Jeg synes for så vidt de funket bra. Han blir spottet, avkledd all ære og makt, og kastet i et fangehull, og nesten korsfestet, men han bygger seg opp igjen gjennom å lære sjelen sin å kjenne, akkompagnert av et rituelt mantra fra menigheten. Selvfølgelig uten tauet. Akkurat den gjettet jeg en halvtime før, så det med tauet var ikke det beste i filmen. Men fangehullet ellers var bra.

Nål og tråd

Jeg synes trådene fra tidligere filmer ble nøstet pent opp. Det var ganske mange tråder da, og det gikk litt på bekostning på å forklare motivasjonen til skurkene. Hvorfor gjør de dette, liksom? Fordi pappaen ble sur på dem? Mulig jeg krever mye av superskurkene, men jeg synes en oppriktig motivasjon er på sin plass når de skal drepe 12 millioner. Sheldon Cooper kan sikkert forklare hele sammenhengen.

Og så har nå Batman særdeles ensidig interesse for damer. Alle bærtene han digger, er jo kliss like gjennom hele trilogien, bortsett fra noen blondiner tidlig i førstefilmen, så jeg gikk litt i surr med hvem som var hvem. Det ble også litt såpeoperainnviklet å holde rede på hvem av alle karakterene i filmen som visste hvem Batman var, og om Batman visste at de visste hvem han var. Men sånne superheltgreier er innviklet. Han er uansett favoritten min. Superman er bare teit, og Spiderman blir spilt av Tobey Maguire von Følsom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s