Red rum! Red rum! Room 237: The horror, the fear, and the stupid theories.

«Room 237» gir oss et knippe filmfantasters personlige og detaljorienterte tolkninger av hva The Shining egentlig handler om. Som folkemordet på indianerne, holocaust, minotaurmyten, fadermord og at månelandingen var fake. Noe av dette var nytt for meg, noe var kjent, og noe var herlig på bærtur.

Mest av alt handler Room 237 om at The Shining er en uhyre detaljert film, som alle kan tolke i de retninger de vil. Dere filmfantaster har sikkert lagt merke til mange av disse detaljene før, men det var flere ting i Room 237 som var nytt for meg, ting jeg ikke hadde lagt merke til, ting jeg ikke hadde tenkt over, eller ting jeg har glemt. Jeg skal oppsummere litt av det som festet seg hos meg.

ADVARSEL: Det er ikke direkte SPOILERS her, men hvis du har tenkt å se filmen i nær framtid, så kan det hende det er ting her som du har lyst til å oppleve på egen hånd.

Indianere

Det er altså ulike forteller som gir oss sin versjon av hva The Shining handler om. En av våre fortellere peker på at det er indianere over hele hotellet, og at hotellet er bygd på en gammel indianergravplass.  Han knytter dette til utryddingen av indianere og blodet som nasjonen er bygd på. Personene i filmen er del av denne historien, men har glemt den. Den eneste måten å forstå og overvinne historien, er å gå tilbake i den slik Danny går tilbake i sine egne fotspor i snøen mot slutten av filmen.

Labyrinter

Det er en mengde umuligheter i filmen. Noen er banale, som at TV-en ikke har strømledning, og at haugen med bagasje de har med seg, er alt for stor. Andre er mer snedige. Som kontoret til hotellsjefen, som har et vindu selv om det ligger plassert et sted i hotellet som egentlig umuliggjør et vindu.

Det er mye med de lange kamerakjøringene i hotellet og hvordan rommene ligger plassert i forhold til hverandre, som ikke stemmer. Dette gir hotellet en umulig labyrint-følelse, på samme måte som den umulige labyrinten utenfor, og (ta-daa) labyrinten som utgjør menneskesinnet.

Jack som minotaur

En av fortolkerne har hengt seg opp i en skiplakat som henger i hallen. Det har tidligere blitt sagt i filmen at de ikke har skiturister, ettersom de jo er stengt om vinteren. Så hvorfor en skiplakat? Vår forteller viser at det egentlig ikke er en skiløper, men en minotaur, et oksemenneske. På motsatt side av døren henger et bilde av en cowboy til hest, som et motstykke; en som fanger oksen med lasso. Lenger ut i hallen henger et maleri av en indianer med oksehornlue.

Etter hvert som Jack blir mer og mer knekkebrød, blir ansiktsuttrykket hans mer og mer likt en minotaur, med viker som peker oppover og alt det der. I likhet med minotauren er han fanget i hotellets labyrint, og må desperat kjempe seg ut.

Fadermord

En annen viser til at tidlig i filmen sitter Jack og leser Playgirl i lobbyen. Dette er første dag på jobb, han hilser på sjefen, og sitter altså og leser Playgirl. Det må bety noe. Vi får et glimt av coveret på magasinet, nok til å få vite at det er en artikkel om incest der. Jack har tidligere fysisk mishandlet sin sønn Danny, og det skal visstnok være hint om seksuelt misbruk der, som jeg må innrømme at jeg ikke fikk med meg, må kanskje se filmen om igjen. En av våre fortellere knytter dette i hvert fall til at filmen handler om at Danny dreper sin far.

Holocaust

En annen forteller har funnet ut at tallet 42 går igjen i filmen, på bilskilt og i antall biler på parkeringsplassen og slikt, og knytter dette til 1942; årstallet da den industrielle og byråkratiske delen av jødeutryddelsene startet. Kofferthaugen i starten på filmen ligner dessuten på kofferthaugen i Auschwitz.

Denne tolkningen er kanskje litt out there, men i likhet med flere andre knytter han det opp mot en blodig historie som er vond og erkjenne, og som man derfor helst glemmer. Danny, derimot, blir stadig mer opplyst, stadig mer klar over blodet som ligger til grunn.

Et symbol på Dannys oppvåkning er ganske fiffig. I en scene der vi får se døren inn til Dannys rom, rett før han får sin første visjon av blodet som renner ut av heissjakten, ser vi blant annet en rekke tegneseriefigurer på døra hans. En av dem er Dopey, en av de sju dvergene. Når han etterpå ligger i senga og er litt syk, er Dopey forsvunnet fra døra. I andre filmer kunne dette vært en kontinuitetsfeil, men neppe her, mener vår forteller. Han mener det symboliserer at Danny har tatt et steg mot å bli opplyst, «he`s not a dope anymore».

Dessuten: 2x3x7=42. I rest my case.

Sex, så klart

Det er mange detaljer i The Shining, og noen er kanskje litt tøysete. En stol forsvinner midt i en scene mellom Jack og kona – muligens som en parodi på andre skrekkfilmer. En annen artighet er scenen på kontoret til hotellets direktør tidlig i filmen. Når han reiser seg for å ta Jack hånda, blir en papirkorg på kontorpulten til en forlenget ereksjon. Jadda. Noen sitter faktisk og ser filmene så mange ganger at de får med seg (eller dikter opp) alt mulig sånne greier.

Room 237 blir da sexrommet til Jack. Denne tolkningen er mer opp i dagen, i og med at han faktisk har et seksuelt forhold til skapningen som lever der. En ting jeg ikke hadde lagt merke til før, er at mønsteret på gulvteppet ser ut som en penis som entrer en vagina. Her er det myke former, men i hallen utenfor er mønsteret lignende, men med skarpe kanter i heksagonmønster. Skjønt, en annen mente at gulvteppet symboliserer utskytningsrampen til Apollo 11.

Å forklare falske månelandinger for kona

Ja, du leste riktig.

En av våre fortolkere presiserer at han ikke tviler på månelandingen til Apollo 11, men at filmen vi fikk se av månelandingen var fake, og at Stanley Kubrick var med på å lage den.

Kubrick syntes det var utrolig vrient og ikke kunne fortelle dette til noen, så han lagde The Shining for å si ifra til dem som er oppmerksomme nok. Og cluene er det, hvis du vet hva du leter etter og har bestemt deg for hva du skal finne. Teppemønsteret er bevis nummer 1.

I scenen der Danny leker med bilene på teppet, reiser han seg etter hvert opp, og har så klart en Apollo-11 genser på. Bevis nummer 2!

I en annen scene der Jack har en tirade overfor sin kone, av typen «vet du hva en kontrakt er, vet du hva forpliktelser innebærer», så er det egentlig Stanley som forsøker å forklare dette med månelandingen for kona si. Bevis nummer 3.

Og rom 237… Det er jo 237 millioner-et-eller-annet miles mellom Jorden og Månen. Bevis nummer 4. Og du våger fortsatt å tvile? God help us in the future.

Koko

Filmer er vakkert laget, med mange klipp fra The Shining og andre Kubrick-filmer, og flott musikk. Som seg hør og bør er den vakker å se på og behagelig (og litt spooky) å lytte til. Det er også litt spooky og veldig fascinerende at noen har sett The Shining så enormt mange ganger og funnet en haug med sære detaljer å henge seg opp i. Kubricks filmer er detaljrike, og jeg tror egentlig han legger opp til at de skal være åpne for mange ulike tolkninger. Akkurat som drømmer.

Noen har til og med sett filmen framlengs og baklengs på en gang, med dobbeltprojeksjon på samme lerret. Og dæven så mange mønster de fant da!

Men se her:

Jeg så Room 237 på skrekkfilmfestivalen Ramaskrik, og festivalhotellet har ikke noe rom 237….Og jeg våknet midt på natta av at noen løp rundt i gangen og sang Gangnam Style. Hvis du tror at dette er tilfeldig, er du sikkert en av de som tror at Mars er et tyttebær.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s