Julefilmer: Horror, gru og glede.

Som den sentimentale tradisjonalisten jeg er, er jeg så klart opptatt av filmer som hører jula til. Disneys julekavalkade trumfer selvfølgelig alt i kvalitet og tradisjonsverdi, men det finnes mange andre filmer som tematiserer julens gru og glede. Jeg har kun tatt med filmer som handler om jul, ikke filmer som har blitt en del av juletradisjonen fordi de tilfeldigvis sendes om jula.

Noen av mine julefavoritter er:

Et førjulsmareritt/ The Nightmare Before Christmas (Henry Selick, 1993). 
Jack Skellington er konge i Halloweentown, men er litt lei av å gjøre samme greia hvert år. Han oppdager jul, og synes det ser mye morsommere ut. Han kidnapper julenissen for å ta over julefeiringa selv. Men han får det ikke helt til, ungene er ikke så fornøyde med å få dritnifse julegaver. Flott animasjon og musikk, og en søt liten kjærlighetshistorie er det også plass til.

En eldre favoritt er Rollebyttet /Trading Places (John Landis, 1983). To rike jævler vedder en dollar om hvorvidt de kan få firmaets kronprins til å bytte plass med en uteligger i et slags sosialt eksperiment. Flott komedie fra tiden da Eddie Murphy og Dan Akroyd fortsatt var morsomme. Grådighet, hevn, samhold, puppene til Jamie Lee Curtis og mye annen moro i denne åttitallsperlen.

For en mer rølpete jul har vi Bad Santa (Terry Zwigoff, 2003). En blakk og grisete boms jobber som julenisse i et kjøpesenter. Jobben er et skalkeskjul for mer lyssky aktiviteter. En dag møter han på en venneløs snørrunge som tar ham for å være den ordentlige julenissen. Bad Santa synes ungen er en idiot, men trenger et sted å gjemme seg. Jeg liker ideen bak filmen, selv om gjennomføringen bare står til sånn måtelig. Noe billig spark-en-dverg-i-balla-humor, men også mye genuint morsomme greier. En film film å ta seg en dram til.

Gremlins (Joe Dante, 1984) er en annen favoritt. Komisk horror som starter med at en pjokk får verdens søteste kjæledyr i julegave av sin omreisende far. Søtnosen formerer seg når han blir våt (i pelsen altså, ikke…øhm, faen), og når avkommet får mat etter midnatt, går de fra avkom til avskum. Riktig festlig brudulje. Oppfølgeren er også ganske morsom.

Du kjenner sikkert Mr. Beans nitriste julefeiring, men sjekk også ut Black Adder julespesial, en morsom vri på A Christmas Carol.

Denne har jeg ikke sett, men har veldig lyst: Rare Exports: Snodig finsk greie om noen som graver dypt i et fjell, og vekker demonen JULENISSEN! Og julenissen er skikkelig badass.

For deg som likevel har mistet troen:

Alene Hjemme: Lun familiesadisme for store og små. Hvis du holder ut med krapylet Kevin lenge nok, får du en fabelaktig polkasekvens med John Candy på kjøpet.

Ellers så kan du bare gi opp, og heller se Love Actually som sikkert går i rikelige repriser hele jula. Romantisk kliss som fylles opp med puppescener, så det blir til å holde ut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s