Punishment Park (1971)

Jeg så Punishment Park (1971) i går, den var overraskende bra. En slags tidlig versjon av Battle Royale, bare veldig politisk (dvs: boken Battle Royale er no epolitisk, der tematikken linkes opp til totalitære stater og militære eksperimenter, mens i filmen er det mer som et brutalt reality-show).

I Punishment Park blir hippier og intellektuelle dømt lange fengselsstraffer for uamerikansk tankegang, og får valget mellom fengsel og Punishment Park. “Parken” er en ørken hvor de skal gå 60 miles eller noe, for å nå fram til et amerikansk flagg. Klarer de det, blir de satt fri. Men purken jager dem…

Det hele med et kamerateam på slep, sikkert inspirert av TV-kameraenes tilstedeværelse i Vietnam, så det blir en slags liksom-dokumentarisk fortelling, som de hopper litt ut av i blant, uten at det gjør så mye. Det veksler mellom scener fra rettsakene og fra tralten i ørkenen, og  fortellergrepene fungerer stort sett bra.

Tematiske SPOILERS

Enkle effekter til tross, så funker filmen bra. Den er godt fortalt, og det blir litt spenning ut av det, og rettsscenene gir også litt food for thought om hva det vil si å tilhøre en nasjon. Rettssakene er så klart urettferdig, det politiske skinner gjennom, men filmen tjener på at den stort sett klarer å unngå de aller verste demoniseringene av folkene i rettssalen og politiet, de blir ikke framstilt som stokk dumme. Det er mer at de virkelig tror på det de gjør, og er villig til å bruke de midler de har, også midler som går på utsiden av grunnloven.

Advertisements

2 thoughts on “Punishment Park (1971)

  1. Pingback: Hunger Games | VideoWold med GladWold

  2. Pingback: Hunger Games: Også fjortiser trenger dystopier | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s