Eddie the Sleepwalking Cannibal

Jeg visste ikke så mye om denne danske/canadiske horrorkomedien før jeg så den på Ramaskrik. Den ble kalt coensk og art-core i programmet. Jeg liker Coen-filmene, men blir fort skeptisk når andre filmer blir kalt «coensk». Jeg hadde ikke kjempeforventninger, men ble positivt overrasket.

Plotet går ut på at en en dansk maler med inspirasjonstørke havner i en liten by i Canada for å undervise ved en kunstskole, og må på et vis dele bolig med Eddie, en tilbakestående bamse hvis tante er en viktig finansieringskilde for skolen.

De sovende sultne

Jeg liker at filen kommer kjapt i gang. Den bruker ikke kjempelang tid på å fortelle oss hvorfor dansken har havnet i Canada, eller hvorfor han må dele bolig med Eddie. Det fortelles kjapt og effektivt, så vi kan komme i gang med filmen på ordentlig.

Tematiske SPOILERS under bildet

Han er snill, altså. Han blir bare litt fysen midt på natta.

Som tittelen «antyder» går altså Eddie i søvne, og han spiser levende vesener han finner, mest smådyr, kaniner og slikt. Maleren, Lars, blir litt forferdet over dette, men finner ut at det er en grei måte å bli kvitt den irriterende nabobikkja som bjeffer hele tiden. Det er vel ikke å røpe for mye å si at han blir kvitt litt mer enn bare bikkja. Blodbadet gjør at Lars blir inspirert til å male igjen, og lager sitt første maleri på mange år. Dermed baller det på seg.

Egoistisk offer

Dette er ikke en hysterisk kannibalkomedie, som enkelte i salen tydeligvis trodde (jeg kan se at tittelen kan gi sånne assosiasjoner). Det er absolutt elementer av svart og absurd humor her, men det er hele tiden spenningen som er hovedtema. Noe ytre spenning, så klart, men vel så mye indre spenning i kammerspillet som oppstår, og hos Lars, som er innstilt på å ofre seg for kunsten, men som mister kontrollen over kreftene han har utløst. Han blir også avkledd, da hans ideer om «å ofre seg for kunsten» egentlig viser seg å være ren egoisme, og han er mer interessert i at det er andre som skal ofres.

Det handler om de mørke kreftene maleren Lars trenger for å kunne skape, heftig ironisert ved en stadig tilbakevendende radioprater som tar for seg de vakreste blodbadene i operahistorien. Samtidig er Lars avhengig av Eddie for å skape disse mørke spenningene, og mister på et vis det kreative eierskapet til sin egen kunst. Derfor blir han også blodig misunnelig når han møter en kunster som lager kunst «ut i fra inspirasjon».

Høk over høk

Maleriene han selger blir økonomisk viktige for skolen, som får inntekter av salget. Lars nyter tydelig hederen og champagnen, igjen en avkledning av hans uttalt oppofrende forhold til kunsten. Flere aktører er involvert her, og det er flere åpninger med tanke på hvem som utnytter hvem. Det blir mindre og mindre igjen av den autonome kunstner, han styrer etter hvert svært lite av sin egen kreative prosess. Det eneste svaret han har, er å gå på med total selvutslettelsesdrift. For å lage enda bedre kunst, må han ofre seg enda mer. Dvs, det er fortsatt andre som i praksis må gjøre ofrene for ham.

Perfekt kunst i et forstyrret sinn

Det er ballhardt å lage en film om kunstens kreative skaperkraft, om jaget etter det perfekte maleri, og om hangen til å prise den mørke kunsten, laget av et forstyrret sinn, i rammene til en sort komedie om kannibalisme, med visse thriller- og splatterinnslag. Filmen er pirrende, spennende, og kunstfilosofisk interessant.

Det er laget haugevis av filmer om den introverte kunstneren som ofrer alt for det ene, perfekte kunstverket. Dette var en av de bedre, og de lykkes også med å avsløre at kunstneren er mest ivrig etter å gjøre offer på vegne av andre, og å gjøre litt narr av ideen om at man må være gal for å lage god kunst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s