Wither/Vittra: Du måsta flytta på deg.

Et knippe unge voksne, i 20-åra et sted, som har mer erfaring med byens diskoteker enn med skogen, finner ut at de skal ha seg en festhelg i et forlatt hus ute i skogen et sted. Høres det kjent ut?

Damene er fine, kjekkasen er parodisk kjekk, de tar practical jokes som ikke går helt etter planen. Høres det kjent ut?

Og i huset er det så klart noe nifst på gang, som en lokal gubbe forsøker å gi en slags advarsel om. Høres det kjent ut?

Joda, et kjent formular. Og en ganske bra utnytting av det, fra våre svenske venner.

Du måste flytta på dej.

Relativt intelligent bø

Om karakterene ikke er kjempesmarte, så er de ikke hylende idioter heller. De skjønner tidlig at det er en form for trussel i huset. De skjønner ikke helt hva trusselen går ut på, men de forsøker i hvert fall å møte den. Det blir dermed ikke den sedvanlige drekkings-puppings-drepings-øvelsen, men noe langt mer klaustrofobisk, hvor skogen utenfor føles like innestengt som det lille huset. Dette er filmen bra på. Der er også noen gode bø-sekvenser.

Sammenlignet med andre filmer i sin sjanger lykkes den godt med å skape en innestengt spenning i huset, og ikke minst nifse scener i den mørke, regnvåte skogen. Det er noen logiske brister her og der, som hvorfor de venter så lenge på å forsøke å ringe etter hjelp, men ingen påtagelige nok til å ødelegge spenningen.

Horror-sminken er bra, noe som går igjen i mange av filmene jeg så under Ramaskrik. Jeg liker også at de fordømte sjelene i filmen skildres med en viss sympati, det ligger et minne om at stakkarene en gang var noe helt annet. Det gjør det mye nifsere enn filmer der de bare er hylende beist.

Flytta på dej

Ordene «flytta på dej» forkommer så ofte at man nesten skulle tro det betød noe. Eller er det bare jeg som henger meg opp i tilfeldige detaljer igjen?

Jeg velger å tolke det slk at det er filmskaperne som sier “flytt deg” til Beck og Wallander og alt det nitriste dusinvarekrimmen de lager. Nå skal de lage skrekkfilm i stedet. Det kan blir bra. Tenkt hvis svenskene begynner å lage horror i samme tempo som de spyr ut krim. Innavla bygdetullinger er i hvert fall noe de har hatt dreisen på. Du och jag, Alfred.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s