The Tunnel: Ku i tunnelen.

Jeg så The Tunnel på Ramaskrik, og likte den godt.

Filmen er en sånn «real-footage» eller  «TV-reportasje-greie». Den startet stilsikkert med en hysterisk dame som ringer nødtelefonen, med Commodore 64-aktig skriftgrafikk og gode greier. Nais. Introen på filmen er i det hele tatt lekker, med subtile hint om hva som foregår under gateplanet som folk beveger seg rundt på. Alt det som foregår rett under nesa på dem, men som folk ikke vet, og som myndighetene ikke vil fortelle, er et slags tema i filmen.

De hjemløses hjem

Klipp fra ulike nyhetssendinger lar oss vite at byens myndigheter skal bruke nedlagte T-banetunneler som vannreservoar, og det var noe med resirkulering. De hjemløse i tunnelene må flytte, og noen er kritiske, og selv om filmen tværer ut dette litt, skjønner vi hvor det går. Nettopp derfor kunne de tværet de ut litt mindre. Vi vet hva som skal skje. Kom dere ned i tunnelen!

Bruken av tv-opptak og  overvåkningsbilder fungerer fint for å etablere bakgrunnen for historien, selv om de ronker den litt. Trenger vi overvåkningsbilder av at hun sitter på kontoret og snakker i telefon i et forsøk på å få tillatelse til å filme i tunnelen?

De får så klart ikke tillatelse til å filme, men kommer seg ned i tunnelen likevel. Reportasjeteamet på fire er godt etablert som karakterer. Lydmannen og kameramannen er litt småcowboyer, som så klart tøyser masse, men som og er dyktige i jobben sin, og blir troverdige. Den kvinnelige journalisten er ny og dyktig og de andre liker henne ikke noe særlig. Produsenten er en kalkulerende larve. Kjente arketyper, altså, men likevel troverdige.

PANIKK

Nede i tunnelene er det mørkt, det er labyrinter, det er rester fra de hjemløses midlertidige bosetninger, noe greier fra 2. verdenskrig, noen mystiske lyder her og der, og PANIKK PANIKK PANIKK.

Tunnelene ser kule ut. Kameraføringen er virrete. De mørke hjørnene er skumle.  Og det bor et eller annet nifst vesen nedi der. Alt dette er veldig riktig, og det funker godt. De klare å skape en uhygge her, nettopp ved å ikke vise så mye, og med karakterer som forsøker å forholde seg rasjonelt til trusselen (selv om de er elendig utstyrt, jeg ville trodd at noen som skal inn i en nedlagt tunnel ville kledd seg annerledes).

Historien fortelles vekselvis med filmingen som reportasjeteamet gjorde i tunnelene, og intervju med dem i etterkant. Det gir en viss dynamikk, men det gjør også at du med en gang vet hvem som overlever og hvem som dør. Og det var litt teit.

Så oppsummert: Sweet intro. Litt tørrunking i oppbyggingen av storyen, men greit nok. Mørkt og stilig forfallent i tunnelene, forvirrende og spennende.

Advertisements

One thought on “The Tunnel: Ku i tunnelen.

  1. Pingback: Ikke råttent nok: Rancid | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s