The Woman: Familiens skyld og skogens uskyld

Jeg så The Woman for en stund siden, en kanal jeg har var så taktsom at de sendte den på selveste kvinnedagen. Det virket jo passende nok.

The Woman handler om ei villkvinne fra en slags klan som lever i skogen. Hun blir tatt til fange av en advokat på landsbygda et sted i den amerikanske landsbygda som nekter å forlate 50-tallet. De binder henne fast nede i en jordkjeller, og er ikke snille med henne i det hele tatt, halvveis under dekke av et slags siviliseringsprosjekt. Sivilisasjonen er ikke særlig sivilisert, viser de seg.

Folkene i filmen er seriøst føkka i pæra, og filmen er forstyrrende. En underlig veksling mellom den dypt forstyrrende stillheten og den barnslige gitarpopen satte meg ut, og bidro til at jeg aldri helt visste hva jeg skulle forvente. Jeg kan anbefale filmen. I den videre diskusjonen under bilder kommer det noen vesentlige SPOILERS om handlingen.

***SPOILERE***

Det går ikke an å ta for seg filmens tematikk uten å røpe handlingen, så hvis du vil bevare spenningen, får du slutte å lese nå.

Jeg har sett at noen tolker filmen som en feministisk film, mens andre tolker den som en anti-feministisk film. Sånn blir det gjerne når mannfolka i filmen er brutale og perverse, og kvinnfolka er ofre og underkuede og alt det der. For min del så handler filmen om skyld og uskyld. Det blir heftig understreket i filmens sluttscene (ja, seriøst, jeg kommer til å RØPE SLUTTSCENEN etter hvert).

Villkvinnen som er tatt til fange, blir voldtatt og torturert av femtitallets kjære familiefar. Sønnen sniker seg etter hvert ned for å klippe hull i brystene hennes. Kona i huset er vitne til alt, men vender blikket bort. Slik hun også vendte blikket bort når tenåringsdatteren i huset ble gjort gravid, enten av husets far eller sønnen.

Villkvinnens vesen er uskyld. Tenåringsdatterens vesen er uskyld. Moren, faren og sønnens vesen er skyld.

Dette blir tydelig når den velmenende skolefrøkna aner at det er noe i veien med tenåringsjenta. Hun oppsøker familien for å meddele sin bekymring. Det ender brutalt og tragisk.

Skolefrøkna er den oppofrende uskylden, men blir straffet for at hun våger å bevege seg innenfor en annen families rammer. Dette er rammer som er satt opp av sivilisasjonen. Jeg fikk veldig 50-tallsvibber av måten familien framstilles på. 50-tallet blir ofte idealisert som en slags uskyldens tidsalder, før dop og rock og sånt, men det er jo bare pølsevev.

50-tallet hyllet også familiens urokkelige skillevegger. Uansett hvilke former for pervers brutalitet som foregikk så fungerte disse som rene barrikader mot andre folks innsyn i en annen families hjem. Skolefrøkna som med godt hjerte ikke respekterer disse skilleveggene, blir hardt straffet. Sivilisasjonen kan altså ikke beskytte de uskyldige fra de skyldige.

Dette ser villkvinnen. I sitt voldelige hevnoppgjør så dreper hun de skyldige (far, sønn og moren) men sparer tenåringsdatteren. Det bor også ei lita jente i huset, 5-6 år kanskje, ei som er for lita til å se på villkvinnen som vill. Villkvinnen sparer livet til denne jenta også. Jenta tar handa til villkvinnen, og sammen går de ut i skogen. Etter litt følger tenåringsdatteren etter.

Først så jeg dette som kidnapping. Men fra villkvinnens perspektiv er det heller snakk om å redde de uskyldige fra en sivilisasjon som ikke kan gi dem beskyttelse. Det er en handling av godhet; en medfødt, instinktiv godhet, slik godheten er før den brytes ned av sivilisasjonens ambisjoner.

Advertisements

2 thoughts on “The Woman: Familiens skyld og skogens uskyld

  1. Pingback: Svanesang for Showtime | VideoWold med GladWold

  2. Pingback: Hjemmeskrik | VideoWold med GladWold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s